YHDISTYS

Yhteisöteatteri Jäänsärkijät ry on Espoossa toimiva voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on pyrkinyt edistämään espoolaista kulttuuria vuodesta 1997.

Yhteisöteatteri Jäänsärkijöiden hallitus vuonna 2018

Milja Utunen, puheenjohtaja

Ida Heimonen, varapuheenjohtaja

Laura Laakkonen, taloudenhoitaja

Timo Hannelin, hallituksen jäsen

Eemeli Utunen, hallituksen jäsen

Sari Hänninen, varajäsen

Taina Kilpelä, varajäsen

Mitä on yhteisöteatteri

Suomalaisena terminä yhteisöteatteri on yleisnimitys teatterimuodoille, jotka korostavat teatterin kollektiivista yhteisöajatusta, vuorovaikutteisuutta ja yleisöä osallistavaa esitystapaa. Esitys tehdään jossakin yhteisössä sen sisältä nousevasta aiheesta, tai ammattilaisryhmä tekee vuorovaikutteista teatteria yhteisestä tärkeästä teemasta.

Sosiaalisen teatteriajattelun pohjalla on vahvasti ajatus yksittäisen kansalaisen äänen pääsemisestä kuuluviin omaa elämää koskevissa asioissa. Yhteisöteatteriin kuuluu myös ajatus teatterista siihen osallistuvien ihmisten voimaannuttajana. Keskeistä yhteisöteatterissa on ajatus nimenomaan yhteisön tarpeesta, siitä käsin liikkeelle lähtemisestä.

Historiaa

Alkusysäys yhteisöteatterin perustamiselle tapahtui vuonna 1996, kun joukko tulevan yhdistyksen perustajajäseniä osallistui teatterikorkeakoulun järjestämään puolivuotiseen täydennyskoulutukseen, jonka teemana oli yhteisöteatteri. Koulutuksen tarkoituksena oli kulttuurin keinoin aktivoida ja osallistaa tietyn alueen toimijoita sekä luoda erityisesti nuorille foorumi toteuttaa itseään. Koulutuksen päättymisen jälkeen vuonna 1997 perustettiinkin Yhteisöteatteri Jäänsärkijät ry.

Perustamiskeväänä teatteri käynnisti yhdessä asukasyhdistysten ja muiden paikallistoimijoiden kanssa vuotuisen Auroran kyläjuhlaperinteen Auroran Karamzinin meijerikoulun piha-alueella Järvenperässä (nykyinen Taidetalo Pikku-Aurora).

Jäänsärkijöiden perustajat maaliskuussa 1997

Perustajajäseniä Aurora Karamzinin meijerikoulun pihalla maaliskuussa 1997

Kaksikymmenvuotisen olemassaolonsa aikana teatteri on pyörittänyt muun muassa aktiivista nuortenteatteria, tehnyt tilaustöitä sekä järjestänyt erilaisia kursseja ja leirejä. Teatterin tukikohtana on alusta saakka ollut Karakallion monitoimitalo eli nykyinen Karatalo. Teatterin toiminta on kaiken aikaa ollut jatkuvaa ja omaleimaista.

Osallistavat teatteriesitykset ovat olleet kiinteä osa teatterin toimintaa alusta lähtien. Erityisesti historiallisia osallistavia draamaesityksiä on järjestetty jo useana vuotena, kuten esimerkiksi Kummituskierrokset Albergan kartanossa alkaen vuodesta 2003, Aikamatka nupukiven kallioiden linnoitustyömaalle  vuodesta 2004, Holmölän touhua – Onks puuroo näkynyt vuodesta 2008, ja Tynnyri Ave Mariaa vuodesta 2008, joka oli osana Espoo 550 -juhlavuotta. Vuonna 2011 teatteri toteutti erityisryhmille suunnatun osallistavan nukketeatteriesitys- ja työpajakiertueen Voimanukke ja Lepätön Kerttu. Projektin materiaalista koottiin myös osallistava valokuvanäyttely Taidetalo Pikku-Auroraan galleriaan.

Teatterin aikuisten ryhmä toteutti ryhmälähtöisesti näytelmän Hyvästi Kasper, joka kulki aluksi työnimellä ”Kuolema”. Käsikirjoitusryhmä työskenteli vuoden 2012 alusta tekstin ja visuaalisen suunnittelun parissa. Esityksen harjoittelu tapahtui syksyllä 2012 ja keväällä 2013. Ensi-ilta oli Karatalolla huhtikuussa 2013. Hyvästi Kasper saavutti teatterin historian suurimman yleisömäärän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s